Μείωση Σωματικού Βάρους




banner image
Η συμβολή του ιατρικού βελονισμού στην απώλεια σωματικού βάρους
 
Ο ιατρικός βελονισμός θεωρείται μία σημαντική βοήθεια για όσους προσπαθούν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος. Έχει έναν υποστηρικτικό ρόλο στη συνολική προσπάθεια του ατόμου και μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε διατροφικό πρόγραμμα επιλέγεται κατάλληλο για την περίπτωση. Πρόκειται για μία συμπληρωματική μέθοδο, στην διατροφή και στην άσκηση, προκειμένου ο στόχος να επιτευχθεί χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και πίεση.
 
Οι θεραπευτικές προτάσεις του βελονισμού για την απώλεια βάρους αφορούν το πρόγραμμα του ωτοβελονισμού και το πρόγραμμα του σωματοβελονισμού, τα οποία κάποιες φορές συνδυάζονται για καλύτερα αποτελέσματα.
 
Στον ωτοβελονισμό τοποθετούνται δύο βελονάκια στο πτερύγιο του αυτιού, ειδικά κατασκευασμένα, με ημιδιάφανο αυτοκόλλητο ώστε να είναι διακριτικά. Δεν προκαλούν πόνο και παραμένουν για 15 – 17 ημέρες, ενώ μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα και από τον ίδιο τον ασθενή οποιαδήποτε στιγμή.
 
Ο σωματοβελονισμός, ο οποίος θεωρείται μία πιο ολοκληρωμένη θεραπευτική πρόταση αναφέρεται στην τοποθέτηση βελονών σε διάφορες περιοχές του σώματος αλλά και στα αυτιά, για 20 περίπου λεπτά και τις περισσότερες φορές συνδυάζεται και με τη μέθοδο του ηλεκτροβελονισμού – κάποιες βελόνες οι οποίες είναι τοποθετημένες σε κύριες για την συγκεκριμένη περίπτωση ασθενούς, περιοχές ενώνονται με ένα ειδικό μηχάνημα (μηχάνημα ηλεκτροβελονισμού) για μεγαλύτερη διέγερση και άρα παραγωγή συγκεκριμένων ουσιών αλλά και λιπόλυση.
 
Τόσο το πρόγραμμα του σωματοβελονισμού όσο και του ωτοβελονισμού πραγματοποιείται σε συνεδρίες, οι οποίες γίνονται κάθε εβδομάδα ή κάθε δεύτερη εβδομάδα αντίστοιχα. Κάθε θεραπευτικό πρόγραμμα επιλέγεται και προσαρμόζεται ανάλογα με την περίπτωση του ασθενούς και το ιατρικό ιστορικό του για αυτό και ο αριθμός των συνεδριών ποικίλει.
 
Η δράση του βελονισμού αφορά την ρύθμιση ορμονών αλλά και των γενικότερων ουσιών, οι οποίες κυκλοφορούν στο αίμα και αναγνωρίζονται από τον υποθάλαμο ως ανορεξιογόνες ή ορεξιογόνες ρυθμίζοντας έτσι την συμπεριφορά μας απέναντι στο φαγητό. Πιο συγκεκριμένα, ο βελονισμός μπορεί να υποστηρίξει κάποιο άτομο το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία απώλειας βάρους:
  • μειώνοντας την όρεξη
  • αυξάνοντας το αίσθημα του κορεσμού
  • μειώνοντας την επιθυμία για γλυκά
  • περιορίζοντας τις βουλημικές κρίσεις
  • συμβάλλοντας στην ψυχολογική τόνωση και μείωση του stress από την ίδια διαδικασία της δίαιτας
  • προκαλώντας αποκατάσταση απορυθμισμένων κυκλωμάτων και γενικότερα του μεταβολισμού καθώς επίσης και
  • αντιμετωπίζοντας την τοπική συσσώρευση λίπους.
Ο ιατρικός βελονισμός λοιπόν, δρα με συγκεκριμένο τρόπο και είναι συμπληρωματικός, δεν αντικαθιστά ούτε την δίαιτα, ούτε την άσκηση και για αυτό η συμμετοχή του ΄ασθενούς΄ είναι απαραίτητη. Με συντονισμένες προσπάθειες και επαναληπτικές συνεδρίες μπορεί κάποιος να φτάσει το επιθυμητό βάρος εύκολα και αποτελεσματικά.
 
Με το θεραπευτικό πρόγραμμα του βελονισμού το οποίο προτείνεται ανάλογα με τις εξειδικευμένες ανάγκες του ατόμου και το ιατρικό ιστορικό του, σας δίνουμε και κάποιες διατροφικές συμβουλές, οι οποίες μπορούν να συνοδεύσουν οποιοδήποτε διατροφικό πρόγραμμα ακολουθείτε καθώς επίσης και μερικές συνεδρίες συμβουλευτικής / ψυχοθεραπείας, τις οποίες μπορείτε να ακολουθήσετε εάν επιθυμείτε.